E-nummers

E400 – Alginezuur

bruine algen
Afbeelding van photosforyou via Pixabay

Alginezuur is een verdikkingsmiddel dat van nature voorkomt in zeewier en daar ook uit gewonnen kan worden. Het wordt gebruikt om producten steviger te maken en om water en vetten met elkaar te kunnen mengen. Alginezuur is een polysaccharide.

Toepassingen

  • Brood
  • Frisdranken
  • Gebak
  • Pudding
  • Snacks
  • Snoep
  • Voedingssupplementen
  • Zuivelproducten

Acceptabele Dagelijkse Inname (ADI)

Geen limiet vastgesteld

Bijwerkingen

In de gebruikte concentraties zijn er geen bijwerkingen bekend. Bij hoge concentraties kan alginezuur ijzer binden en dus de opname van ijzer in het lichaam remmen.

Gegevens

Molecuulformule (C6H8O6)n
Molmassa (g*mol-1) 10.000 – 600.000
IUPAC-naam
Kleur geelwit vezelachtig poeder
ADI geen limiet vastgesteld
Type additief emulgator, verdikkingsmiddel
CAS-nummer 9005-32-7

Structuurformule

alginezuur
structuurformule alginezuur. Credit – Chemiepedia