E-nummers

E363 – Barnsteenzuur

Barnsteenzuur is een voedingszuur. Het komt van nature voor in de meeste soorten groenten en fruit. Barnsteenzuur kan kunstmatig gemaakt worden uit azijnzuur. Het wordt gebruikt als zuurteregelaar en smaakversterker.

Toepassingen

  • Desserts
  • Melkproducten
  • Poeders voor dranken
  • Soepen

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen bekend. Barnsteenzuur kan in het lichaam worden omgezet, het komt voor in alle normale lichaamscellen waar het deel uitmaakt van de citroenzuurcyclus.

Gegevens

Tabel 1 – gegevens E363 – Barnsteenzuur
Molecuulformule C4H6O4
Molmassa (g*mol-1) 118,088
IUPAC-naam ethaan-1,2-dicarbonzuur
Kleur Wit
ADI geen limiet bekend
Type additief Zuurteregelaar, aroma
CAS-nummer 110-15-6

Structuurformule

barnsteenzuur
structuurformule van barnsteenzuur – dit zuur komt voor in o.a. appels en spmmige bessen. Credit: Chemiepedia