E101 – riboflavine
Riboflavine wordt ook wel vitamine B2 genoemd. Het is als kleurstof toegestaan in levensmiddelen. Riboflavine heeft een gele kleur. Riboflavine komt van nature voor in lever, melk, bladgroenten en eieren. Het kan worden gemaakt met behulp van bacteriën en gisten. Bij de productie van riboflavine kan gebruik gemaakt worden van genetisch gemodificeerde organismen.
Gegevens
Molecuulformule | C17H20N4O6 |
Molmassa (g * mol-1) | 376,37 |
IUPAC-naam | 7,8-dimethyl-10-(2,3,4,5-tetrahydroxypentyl)-benzo[g]pteridine-2,4(3H,10H)-dion |
Kleur | geel |
ADI | 0,5 mg/kg lichaamsgewicht |
Type additief | Kleurstof |
CAS-nummer | 83-88-5 |
Structuurformule
Gebruik
Als kleurstof kan riboflavine o.a. gebruikt worden in:
- Soepen
- Snoep
- Noedels
- Ontbijtgranen
- Gerookte vis
- Zuivelproducten
- Kruiden
- Rood fruit in glas of blik