E-nummers

E160b – Annatto – bixine, norbixine

annatto
Fruit van de annattoboom. Uit de zaden van dit fruit wordt de kleurstof annatto gewonnen. Afbeelding van JoaoBOliver via Pixabay

Annatto is een rood tot roodbruine leurstof die van nature voorkomt in de zaden van de annatoboom (Bixa orellana = orleaanboom). De kleurstof wordt ook uit die zaden gewonnen maar kan ook met behulp van gemodificeerde micro-organismes worden gemaakt.

Annatto is de naam van het mengsel dat bestaat uit het in vet-oplosbare bixine (rood) en het in water-oplosbare norbixine (geel).

Annatto wordt in de Zuid-Amerikaanse keuken als kleurstof maar ook als smaakstof in kruidenpasta’s gebruikt. De plant is door de Spanjaarden in de 17de eeuw meegenomen naar Europa. Annatto werd een tijd lang verhandeld als een goedkope vervanger voor saffraan. Uit oude boeken blijkt dat het omstreeks 1750 al heel gewoon was om kaas met annatto te kleuren.

Toepassingen

  • Borrelnoten
  • gerookte vis
  • Likeur
  • IJs
  • Ontbijtgranen
  • Vetten
  • Zuivelproducten zoals bijvoorbeeld kaas (Cheddar)

De kleurstof wordt ook toegepast in o.a. zeep en lippenstift.

Acceptabele Dagelijkse Inname (ADI)

< 2,5 mg/kg lichaamsgewicht voor annatto
< 0,065 mg/kg lichaamsgewicht voor bixine.

Bijwerkingen

Annatto kan bij sommige mensen leiden tot overgevoeligheidsreacties of eczeem.

Gegevens

Molecuulformule bixine: C25H30O4
norbixine: C24H28O4
Molmassa (g*mol-1) bixine: 394,49
norbixine: 380,48
IUPAC-naam
Kleur rood tot roodbruin
ADI < 2,5 mg/kg lichaamsgewicht voor annatto
< 0,065 mg/kg lichaamsgewicht voor bixine
Type additief kleurstof
CAS-nummer annatto: 1393-63-1
bixine: 6983-79-5
norbixine: 208-810-8

Structuurformule

bixine
structuurformule van bixine. Credit – Chemiepedia

 

norbixine
structuurformule van norbixine. Credit – Chemiepedia