E-nummers

E160d – Lycopeen

tomaten
Afbeelding van Shutterbug75 via Pixabay

Lycopeen is een rode kleurstof die van nature veel voorkomt in rode en gele planten en vruchten. Lycopeen komt o.a. voor in tomaten en watermeloenen. De kleurstof kan worden gewonnen uit tomaten maar kan ook kunstmatig worden gemaakt met behulp van een schimmel. Soms worden er gelatine gebruikt bij de productie van de kleurstof. Synthetisch geproduceerde lycopeen wordt soms ook wel Natural Yellow 27 genoemd.

Toepassingen

  • Dranken
  • IJs
  • Jam
  • Sauzen
  • Snacks
  • Vleesvervangers
  • Zuivel

Acceptabele Dagelijkse Inname (ADI)

Geen limiet vastgesteld

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen van lycopeen bekend.

Gegevens

Molecuulformule C40H56
Molmassa (g*mol-1) 536,87
IUPAC-naam (6E,8E,10E,12E,14E,16E,18E, 20E,22E,24E,26E)-2,6,10,14,19,23,27,31-octamethyldotriaconta-2,6,8,10, 12,14,16,18,20,22,24,26,30-tridecaeen
Kleur dieprood
ADI (mg/kg lichaamsgewicht) geen limiet vastgesteld
Type additief kleurstof
CAS-nummer 502-65-8

Structuurformule

lycopeen
structuurformule van lycopeen. Credit: chemiepedia