E160b – Annatto – bixine, norbixine
Inhoudsopgave

Annatto is een rood tot roodbruine leurstof die van nature voorkomt in de zaden van de annatoboom (Bixa orellana = orleaanboom). De kleurstof wordt ook uit die zaden gewonnen maar kan ook met behulp van gemodificeerde micro-organismes worden gemaakt.
Annatto is de naam van het mengsel dat bestaat uit het in vet-oplosbare bixine (rood) en het in water-oplosbare norbixine (geel).
Annatto wordt in de Zuid-Amerikaanse keuken als kleurstof maar ook als smaakstof in kruidenpasta’s gebruikt. De plant is door de Spanjaarden in de 17de eeuw meegenomen naar Europa. Annatto werd een tijd lang verhandeld als een goedkope vervanger voor saffraan. Uit oude boeken blijkt dat het omstreeks 1750 al heel gewoon was om kaas met annatto te kleuren.
Toepassingen
- Borrelnoten
- gerookte vis
- Likeur
- IJs
- Ontbijtgranen
- Vetten
- Zuivelproducten zoals bijvoorbeeld kaas (Cheddar)
De kleurstof wordt ook toegepast in o.a. zeep en lippenstift.
Acceptabele Dagelijkse Inname (ADI)
< 2,5 mg/kg lichaamsgewicht voor annatto
< 0,065 mg/kg lichaamsgewicht voor bixine.
Bijwerkingen
Annatto kan bij sommige mensen leiden tot overgevoeligheidsreacties of eczeem.
Gegevens
Molecuulformule | bixine: C25H30O4 norbixine: C24H28O4 |
Molmassa (g*mol-1) | bixine: 394,49 norbixine: 380,48 |
IUPAC-naam | — |
Kleur | rood tot roodbruin |
ADI | < 2,5 mg/kg lichaamsgewicht voor annatto < 0,065 mg/kg lichaamsgewicht voor bixine |
Type additief | kleurstof |
CAS-nummer | annatto: 1393-63-1 bixine: 6983-79-5 norbixine: 208-810-8 |
Structuurformule

