E-nummers

E282 – Calciumpropionaat

Calciumzout van propionzuur, een natuurlijk zuur, aanwezig in kleine hoeveelheden in zeer veel producten. Hogere concentraties komen voor in sommige gefermenteerde producten, zoals Zwitserse kazen. Het wordt ook op grote schaal gemaakt door de bacteriën in de dikke darm.

Gebruik

Propionzuur en propionaten worden gebruikt als conserveermiddel, vooral tegen schimmels. Het wordt verder ook gebruikt in bakkerijproducten om bacterieel bederf tegen te gaan. Door de sterke geur zijn de toepassingen echter beperkt.

  • Brood en bakkerijproducten
  • Vlees en vleesproducten
  • Kaas

Propionzuur en propionaten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten.

Structuurformule

E282 - calciumpropionaat
afbeelding 1 – structuurformule E282 – calciumpropionaat

Gegevens

Molecuulformule C6H10CaO42
Molmassa (g * mol-1) 186,219
IUPAC-naam Calciumpropanoaat
ADI (mg/kg lichaamsgewicht) Geen limiet bekend
CAS-nummer 4075-81-4
Kleur Wit
Type additief conserveermiddel, voedingszuur