E282 – Calciumpropionaat
Calciumzout van propionzuur, een natuurlijk zuur, aanwezig in kleine hoeveelheden in zeer veel producten. Hogere concentraties komen voor in sommige gefermenteerde producten, zoals Zwitserse kazen. Het wordt ook op grote schaal gemaakt door de bacteriën in de dikke darm.
Gebruik
Propionzuur en propionaten worden gebruikt als conserveermiddel, vooral tegen schimmels. Het wordt verder ook gebruikt in bakkerijproducten om bacterieel bederf tegen te gaan. Door de sterke geur zijn de toepassingen echter beperkt.
- Brood en bakkerijproducten
- Vlees en vleesproducten
- Kaas
Propionzuur en propionaten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten.
Structuurformule

Gegevens
Molecuulformule | C6H10CaO42 |
Molmassa (g * mol-1) | 186,219 |
IUPAC-naam | Calciumpropanoaat |
ADI (mg/kg lichaamsgewicht) | Geen limiet bekend |
CAS-nummer | 4075-81-4 |
Kleur | Wit |
Type additief | conserveermiddel, voedingszuur |